لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۵۷

راستی‌آزمایی | ویدیوی «ساحل غزه» نمونه‌ای دیگر از انتشار اطلاعات نادرست است


فلسطینی‌ها در ساحلی در نزدیکی شهر دیرالبلاح
فلسطینی‌ها در ساحلی در نزدیکی شهر دیرالبلاح

جنگ اسرائیل با حماس در غزه از همان روزهای نخست به شدت تحت تاثیر اطلاعات نادرست در رسانه‌های اجتماعی بوده است. پالی‌گراف، وبسایت راستی آزمایی صدای آمریکا، نمونه‌ای از این انتشار اطلاعات نادرست را بررسی کرده است.

پس از حمله اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق در روز ۱۳ فروردین، حملات موشکی جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل در ۲۶ فروردین، و حمله اسرائیل به داخل ایران در پاسخ به آن در ۳۰ فروردین، تنش میان دو کشور را به سطح بی‌سابقه‌ای افزایش داد.

اگرچه هر دو طرف دامنه و تاثیر حملات طرف مقابل را کم اهمیت جلوه دادند: اسرائیل گفت که تقریبا تمام موشک‌ها و پهپادهای جمهوری اسلامی را رهگیری کرده است. جمهوری اسلامی هم گفت که حمله به اصفهان بسیار جزئی بوده است.

جمهوری اسلامی در طول دهه‌ها جنگ نیابتی خود با اسرائیل به سازمان‌هایی مانند حماس و حزب‌الله کمک‌های مالی و نظامی ارائه کرده است.

پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل که منجر به کشته‌شدن ۱۲۰۰ نفر و گروگان گرفته شدن بیش از ۲۵۰ تن شد، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه اسلامگرای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران و بازگرداندن گروگان‌ها آغاز کرد.

در جریان مذاکرات با میانجیگری ایالات متحده، قطر، و مصر در پاییز سال گذشته، بیش از ۱۰۰ گروگان ربوده‌شده آزاد شدند. هنوز ١٣٣ گروگان اسرائیلی در اسارت حماس در غزه هستند و اسرائیل معتقد است دست‌کم ۲۰ تن از آنها جان خود را از دست داده‌اند.

مقامات حماس از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر چندین بار تاکید کرده‌اند در صورت توان حمله‌ای اینچنین را بارها تکرار خواهند کرد.

ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده‌‌اند.

این جنگ، از همان روزهای نخست، به شدت تحت تاثیر اطلاعات نادرست در رسانه‌های اجتماعی بوده است و پالی‌گراف، وبسایت راستی آزمایی صدای آمریکا، در مقاله‌ای در ۳۱ فروردین به نمونه‌ای از آن پرداخته است.

در روز ۳۰ فروردین، ویدیویی از تجمع مردم در ساحلی در مرکز غزه، در شبکه «اکس» به اشتراک گذاشته شد که با توضیحات گمراه کننده از سوی طرفداران اسرائیل، حماس و جمهوری اسلامی، تصورات در مورد این درگیری را مخدوش کرد.

«اسپرینتر فکتوری» یک کاربر شبکه «اکس» با بیش از نیم میلیون دنبال‌کننده، از این ویدیو استفاده کرد تا ادعای جمهوری اسلامی را در مورد موفقیت حمله‌اش به اسرائیل اثبات کند.

«پس از حمله [جمهوری اسلامی] ایران به اسرائیل، تمرکز از غزه دور شد و کودکان غزه توانستند در ساحل بازی کنند.»

این پست بیش از نیم‌میلیون بازخورد داشته و بیش از ده کاربر عین آن را یا با تغییراتی بازنشر کرده‌اند.

ولی این ادعا نادرست است.

این ویدیو هیچ ارتباطی به حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل ندارد.

در بهمن سال گذشته، فرانسه و اردن کمک‌های غذایی‌شان را در امتداد ساحلی که در ویدیو دیده می‌شود، از هواپیما به زمین ریختند. این ساحل در نزدیکی دیرالبلاح در مرکز غزه قرار دارد و نزدیک یک کریدور شرقی-غربی که تحت تصرف ارتش اسرائیل است، قرار دارد.

علت تجمع افراد در ساحل تلاش برای دریافت این کمک‌ها بوده است.

به گزارش وبسایت خبری اسرائیلی «وای‌نت» نیروهای اسرائیلی با آن که در سراسر استان دیرالبلاح حملات هوایی انجام داده‌اند، ولی هنوز وارد شهر دیرالبلاح نشده‌اند.

خبرگزاری اسرائیلی «والا» هم چند روز پیش از حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل از قول منابع ارتش اسرائیل گزارش داد که به علت کمبود نیروی انسانی و موانع قانونی، تلاش‌های اسرائیل برای تامین امنیت این کریدور با مشکل مواجه شده است.

«تایمز آو اسرائیل» هم به این نکته توجه کرده که هیچ سرباز اسرائیلی در این ویدیو دیده نمی شود و آن را نشانه عقب‌نشینی سربازان دانسته است.

اما این عقب‌نشینی هیچ‌گونه ارتباطی با حمله ناگهانی از خاک ایران علیه اسرائیل ندارد.

در حال حاضر حدود ۷۰ درصد جمعیت غزه آواره هستند و تعداد زیادی از آن‌ها به شهر جنوبی رفح و برخی از آنان به شهر دیرالبلاح گریخته‌اند.

خبرگزاری فرانسه گزارش داد که بسیاری از افراد حاضر در ویدیوی ساحلی ساکن پناه‌گاه‌های موقت در همان نزدیکی هستند.

در اقدامی برعکس، کاربران طرفدار اسرائیل در شبکه «اکس» از همان ویدیو استفاده کردند تا در مورد رنج غیرنظامیان فلسطینی و به قول آن‌ها «قحطی مصنوعی» تردید ایجاد کنند.

این کاربران صحنه ساحل را با ساحل جنوبی میامی در فلوریدا مقایسه کردند و ادعا کردند که از بحران انسانی در غزه خبری نیست و مردم در حال گذران «تعطیلات» هستند.

این در حالی است که ناظران سازمان ملل و رسانه‌های خبری موثق به طور مداوم از اثرات مخرب جنگ بر غیرنظامیان گزارش می‌دهند.

وزارت بهداشت غزه که توسط حماس اداره می شود - و همچنان تنها منبع آمار تلفات جنگ است - تاکنون تعداد کشته‌شدگان، اعم از نظامی و غیرنظامی، را ۳۴ هزار نفر و تعداد مجروحان را ۷۷ هزار نفر اعلام کرده است.

بخش فارسی صدای آمریکا نمی‌تواند به طور مستقل آمار و ارقام ارائه‌شده را راستی‌آزمایی یا تایید کند.

XS
SM
MD
LG