لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۸

اختصاصی؛ تد کروز، سناتور جمهوری خواه، رفتار حکومت ایران با جمشید شارمهد را «گستاخانه و وحشیانه» توصیف کرد


دادگاه جمشید شارمهد. آرشیو
دادگاه جمشید شارمهد. آرشیو

تد کروز، سناتور جمهوری خواه تگزاس، روز سه‌شنبه در گفت وگو با بخش فارسی صدای آمریکا رفتار حکومت ایران با جمشید شارمهد را «گستاخانه و وحشیانه» توصیف کرد و خواهان آن شد که جامعه جهانی «از آیت‌الله بخواهد فوراً شارمهد را بدون پیش شرط آزاد کند.»

تد کروز به شهلا آراسته، خبرنگار صدای آمریکا گفت: «رژیم ایران معتقد است که دولت بایدن و غرب بدون توجه به تعداد گروگان‌هایی که آنها را زندانی، شکنجه و حتی به قتل می‌رساند به مماشات با آنها ادامه خواهند داد. متأسفانه ظاهرا آنها درست تصور می‌کنند. رفتار (رژیم ایران با) جمشید شارمهد گستاخانه و وحشیانه بوده است و به جای پاسخگو شدن میلیاردها (دلار) باج دریافت کرده‌اند، دولت بایدن باید مماشات خود را لغو کند و جامعه جهانی از آیت‌الله بخواهد که فوراً شارمهد را بدون پیش شرط آزاد کند.»

دولت جو بایدن در سالهای گذشته به اقدامات و رفتارهای مخرب جمهوری اسلامی بارها با استفاده از ابزارهای مختلف از جمله تحریم پاسخ داده و اعلام کرده است با حکومت ایران مماشات نمی‌کند.

دولت ایالات متحده روز دوشنبه هم در واکنش به ادعای خسارت ٢ و نیم میلیارد دلاری جمهوری اسلامی علیه گروه تندر، انجمن پادشاهی ایران، جمشید شارمهد، و دولت آمریکا گفت که به حمایت از حق آزادی بیان مردم ایران ادامه خواهد داد.

با توجه به این که گروه تندر از مخالفان جمهوری اسلامی در ایران است، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، به خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفت ایالات متحده از آزادی بیان مردم ایران برای آرمان‌های سیاسی دموکراتیک پشتیبانی می‌کند و به این کار ادامه خواهد داد.

او اشاره‌ای به گروه تندر نکرد.

از آنجایی که دستگاه قضائی جمهوری اسلامی بمبگذاری ۲۴ فروردین ۱۳۸۷ در شیراز را به گروه تندر و دولت آمریکا نسبت داده است، متیو میلر در کنفرانس خبری روزانه خود تأکید کرد که ایالات متحده توسل به اقدامات خشونت‌بار را تأئید نمی‌کند.

معلوم نیست جمهوری اسلامی با چه هدفی احکام مالی صادر می‌کند، چرا که چه جمهوری اسلامی و چه شاکیان امکان وصول ندارند.

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده گفت، اصولا آمریکا سال‌ها است که «نسبت به حکم قانون در نظام حکومت ایران، که شامل قوه قضائیه آن نظام نیز می‌شود، شک و تردید دارد.»

در همین ارتباط، محمدحسین آقاسی، حقوقدان، روز دوشنبه در پاسخ به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا در ارتباط با احتمال لغو حکم اعدام آقای شارمهد با توجه به صدور این حکم جدید هشدار داد که مواردی مانند حکم این شهروند دوتابعیتی، «به صورت مجازات کیفری مستقل از دعوای خصوصی» رسیدگی می‌شود و در نتیجه حکم امروز را نباید به عنوان لغو مجازات اعدام قلمداد کرد.

مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که شعبه ۵۵ دادگاه حقوقی دعاوی بین‌الملل تهران، گروه تندر، انجمن پادشاهی ایران، جمشید شارمهد، و دولت آمریکا را به پرداخت خسارت مادی، معنوی، و تنبیهی بالغ بر ٢ و نیم میلیارد دلار محکوم کرده است.

بنا به این گزارش، قوه قضائیه جمهوری اسلامی ادعا کرده که این حکم به «دادخواهی قربانیان بمب‌گذاری در حسینیه شیراز در سال ۱۳۸۷» صادر شده است.

ادعای خسارت از گروه تندر، انجمن پادشاهی ایران و مدیر زندانی آن، جمشید شارمهد، و دولت آمریکا چند هفته پس از راه‌اندازی کارزار «طناب را پاره کن» از سوی غزاله شارمهد، دختر جمشید شارمهد، اعلام شد.

غزاله شارمهد، دختر جمشید شارمهد، پیشتر در گفت‌و‌گویی با بخش فارسی صدای آمریکا ضمن اشاره به اعدام‌ها در ایران گفت: «با موجی از اعدام‌ها در ایران روبرو هستیم. تنها در سال گذشته ۸۳۴ نفر را اعدام کردند. امسال در ژانویه بیش از ۵۰ نفر اعدام شدند. ما می‌خواهیم با این کارزار توجه جهان را به اعدام‌ها در ایران جلب کنیم.»

او همچنین به برگزاری تجمعاتی همزمان در حمایت از این کارزار در بسیاری از کشورهای جهان، از جمله، آمریکا، کانادا، استرالیا و کشورهای اروپایی اشاره کرد.

غزاله شارمهد در گفتگویی دیگر با صدای آمریکا گفت که روز راه‌اندازی این کارزار مصادف با روزی است که جمشید شارمهد به اعدام محکوم شد.

به گزارش گروه کاری سازمان ملل متحد درباره بازداشت‌های خودسرانه، جمشید شارمهد ۶۸ ساله در تابستان ١٣٩٩ در امارات ربوده و به‌زور به ایران منتقل شد. جمهوری اسلامی گفته است آقای شارمهد در یک «عملیات پیچیده» بازداشت شده است.

جمشید شارمهد، شهروند دوتابعیتی ایرانی-آلمانی که دارای اقامت دائم ایالات متحده نیز است، پس از محاکمه‌ای که جامعه بین‌المللی آن را «ساختگی» می‌داند، به اتهام «افساد فی‌الارض» به اعدام محکوم شده است.

پیشتر غزاله شارمهد گفته بود که پدرش از بیماری پارکینسون رنج می‌برد و ممکن است به دلیل وخامت حالش، جان خود را از دست بدهد.

او همچنین گفت: «دندان‌هایش زیر شکنجه یا به دلیل سوء تغذیه شکسته شده است [و] نمی‌تواند به درستی کلمات را تلفظ کند یا غذا بجود یا بخورد.»

غزاله شارمهد آبان گذشته نیز گفت پدرش «بیش از ۱۱۸۵ روز» در حبس انفرادی کامل بود.

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، پیشتر در ۲۳ مرداد ماه گفت: «رفتار رژیم ایران با آقای شارمهد شرم‌آور بوده است. او پس از یک روند قانونی که به عنوان یک محاکمه ساختگی به شدت مورد انتقاد قرار گرفته، به اعدام محکوم شده است. ما این نوع رفتار را شدیداً محکوم می‌کنیم.»

XS
SM
MD
LG