لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۸

آمریکا: استعفای کفیل نخست‌وزیری هائيتی «سیاستمدارانه» بود و راه برای دموکراسی باز شد


در پی شرکت آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در نشست کشورهای موسوم به «کاریکام»، آریئل هانری، کفیل نخست‌وزیری هائیتی، اعلام کرد که استعفا خواهد داد.

«کاریکام» مخفف جامعه کشورهای کارائیب است. روز دوشنبه ۲۱ اسفند بلینکن به جامائيکا رفت تا در نشست این گروه برای پایان دادن به وضعیت نابسامان ۳ ساله هائيتی پایان دهند.

متیو میلر، سخنگوی بلینکن، در کنفرانس خبری روز ۲۲ اسفند تصمیم هانری به استعفا را «سیاستمدارانه» خواند، و گفت «با اعلام استعفا پس از تشکیل شورای موقت ریاست جمهوری او (هانری) منافع کشورش را در اولویت قرار داد».

حال انتظار می‌رود اعضای این شورا ظرف ۴۸ ساعت معرفی شوند. سپس با انتخاب یک نخست وزیر موقت توسط این شورا استعفای هانری عملی خواهد شد.

اعضای شورای موقت ریاست جمهوری متشکل از طیف وسیعی از اقشار جامعه از جمله جوامعه مدنی، احزاب و حتی گروه های مذهبی خواهد بود.

در نهایت نخست وزیر موقت مسئول برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود.

در پی ترور رئیس جمهوری وقت در سال ۱۴۰۰ کفالت نخست وزیری بر عهده هانری گذاشته شد. او ۷۹ ساله و جراح مغز و اعصاب است.

او بارها برگزاری انتخابات را با استدلال این که ابتدا باید امنیت تأمین شود به تأخیر انداخته بود.

طی سال‌هائی که هانری در صدر امور کشور بود گروه های تبهکار مسلح نفوذ و ثروت بسیاری پیدا کردند. آن ها برای به دست گرفتن قدرت در کشور با یکدیگر هم رقابت می‌کردند.

چندی پیش پس از آن که تمامی زندانی های دو زندان موفق به فرار شدند و رهبر یکی از گروه ها گفت با دیگران متحد خواهد شد تا نخست‌وزیر را سرنگون کند، هانری وضعیت اضطراری اعلام کرد.

هانری در اوائل اسفند ماه در پی افزایش روزافزون درگیری میان این گروه ها و هرج و مرج بوجود آمده به کنیا رفت تا درخواست کمک بین‌المللی کند.

تشدید درگیری در غیاب او باعث شد در راه بازگشت به کشورش به پورتوریکو، از فرمانداری های آمریکا، برود.

بگفتهء متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، رایزنی های بین المللی و منطقه‌ای ماه ها بود که در جریان بود. هفتهء پیش دولت بایدن به رهبران کاریکام گفته بود هر چه سریع تر چارچوب انتقال قدرت را تهیه کنند.

  • 16x9 Image

    گیتا آرین

    خبرنگار ارشد بخش فارسی صدای آمریکا، عمدتا ً متمرکز بر خبرهای مربوط به حوزه سیاست خارجی او حرفه خبرنگاری را از سال ۱۳۶۶ با کار در رادیو شروع کرد و در سال ۱۳۸۳ به صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG